27 Haziran 2013 Perşembe

Maven Nedir ve Maven Kurulumu

Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda yeni öğrendiğim ve yazılım geliştirme adımlarının o standart adımlarını(jar yönetimi, jarlar arası bağımlılık, proje dizin yönetimi vs.) bir hamlede geçmeyi ve sizi bir adım daha ileri taşıyan bir teknoloji olan Maven dan bahsedeceğim.

Maven Nedir?

Maven, geliştirilen java projelerinin geliştirme süreçlerini basitleştirmek, standartlaştırmak, dökümantasyon hazırlamak, kütüphane bağımlılıklarını kullanıcı zahmetinden kurtarmak  için kullanılan bir araçtır.Maven ile hemen hemen bütün java projelerinin iskeleti oluşturulabilir. Bu iskelet standartlaştığı için, siz oluşturduğunuz projeyi geliştirme ortamınızdan bağımsız olarak geliştirirsiniz. Proje iskeleti standart olduğu için java projenizi ister eclipse ile ister netbeans ile isterseniz başka ide lerle geliştirebilirsiniz. Bu sayede geliştirme süreçlerini basite indirgersiniz.

Bir java projesi oluşturuyorsunuz ve bazı jar kütüphanelerine ihtiyacınız var maven bu kütüphaneleri kendi repository sinden indirerek projeye dahil ediyor. Eğer bu kütüphanelerin bağlı olduğu başka kütüphanelerde var ise onları da bulup getiriyor. 
İşte böyle güzel yanları var maven teknolojisinin.

Maven Kurulumu?

Maven kurulumu yapmadan önce makinanızda java jdk'sının kurulu olduğundan emin olun.Bunun için komut satırında "java -version" çalıştırmanız yeterli. Kurulu java jdk'sını yazacaktır eğer varsa. Birde Ortam Değişkenlerinde JAVA_HOME değişkeninin tanımlanmış olduğundan emin olun.(JAVA_HOME > C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_33\jre).

1) Öncelikle buradan son sürümünü indirin.Daha sonra indirdiğiniz sıkıştırılmış klasörü belirlediğiniz bir dizine açın.Ben C:\maven-3.1.0 olarak bir klasör oluşturup bu dizinin altına çıkarıyorum.
2) Şimdi bazı ortam değişkenleri ekleyeceğiz. (Win 7 için) Başlat > Kontrol Paneli >Sistem> Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş > Ortam değişkenleri > Sistem Değişkenleri bölümüne Yeni butonuna tıklıyoruz.


Değişken adı: M2_HOME ve Değeri olarak  sistem değişkenine dosyaları koyduğumuz dizini veriyoruz. (C:\maven-3.1.0.





 İkinci ekleyeceğimiz ise yine sistem değişkenlerinden path i buluyoruz. ve Düzenle diyoruz. Değeri bölümünün sonuna gidip noktalı virgül koyuyoruz ve dosyaları attığımız dizinin içinde bulunan bin klasörünü gösteriyoruz. (C:\maven-3.0.4\bin veya %M2_HOME%\bin).

3) Şimdi konsolu açıyoruz (başlat > cmd) "mvn –version" yazıyoruz eğer aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşırsak kurulum tamam demektir.

Bir sonraki yazımda maven eclipse entegrasyonu ve proje oluşturmayı anlatıyor olacağım. Bir sonraki yazım da görüşmek üzere.

2 yorum :

  1. bunu ubuntu için nasıl yapabiliriz?

    YanıtlaSil
  2. Ubuntu için buradan yak: http://jeromejaglale.com/doc/spring4_tutorial/installation_ubuntu

    YanıtlaSil