24 Haziran 2013 Pazartesi

Android SDK Kurulumu

Merhabalar,


Bu yazımda Android programlamaya yeni giriş yapan arkadaşlar için Eclipse geliştirim ortamı ve Android SDK kurulumu anlatımı adına olacaktır.İlerleyen yazılarım da daha detaylı örneklerle devam ediyor olacağım anlatımlarıma.


1)Eclipse Kurulumu
Bilgisayarında Eclipse olmayan arkadaşlar bağlantıyı kullanarak Eclipse'nin son sürümünü indirebilirler.
 İndirme işlemi sonrası sıkıştırılmış dosya içerisinden dosyaları herhangi bir diskinizde Eclipse klasörü oluşturun ve altına taşıyın.Eclipse kurulum istemeyecektir. eclipse.exe uygulama dosyasını çalıştırmanız yetecektir. Tabi Eclipse ile çalışmak için Java jdk'ları bilgisayarınız da kurulu olmalıdır. Bu jdk'lar bilgisayarında olmayan arkadaşlar buradan Java Platform (JDK)'yı indirebilirler. Öncelikle JDK'yı kurmanızı öneririm eğer daha önce kurmamışsanız.
JDK kurulumundan sonra Eclipse'i de indirip eclipse.exe'i çalıştıralım. Eclipse ilk açılışta çalışmalarınızı nereye kaydetmek istediğinizi sorar. Çalışmaları kaydedeceğiniz dizini seçin.

2) Android SDK Kurulumu

Şimdi sıra Android SDK'sını indirmede. Linki tıklayarak android geliştirim ortamını indirelim.

  
İndirdikten sonra Eclipse'i kurduğunuz aynı dizine bir de android_sdk klasörü oluşturun ve altına indirdiğiniz sıkıştırılmış arşiv içerisindeki dosyaları çıkartın.




Ortamları kurma işlemlerinden sonra sırasıyla aşağıdaki adımları yapacağız.

1) Şimdi Eclipse'i açtıktan sonra, Help > Install New Software yolunu takip ediyoruz.

2) Daha sonra çıkan pencerede “Add” butonuna tıklıyoruz.
3) Yukarıdaki resimdeki gibi Name için “ADT Plugin” yazıyoruz. Location’a ise “https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/” yazıyoruz ve “OK” butonuna basıyoruz.

4) “Work with” kısmını kontrol ediyoruz ve ayrıca “Developer Tools” kutucuğunu seçiyoruz. Daha sonra “Next” butonuna tıklıyoruz.

5) İndirilen dosyaları gösteren yukarıdaki pencere çıkıyor. Bir kere daha “Next” butonuna tıklıyoruz. Daha sonra lisans anlaşmasını onaylayıp “Finish” butonuna tıklıyoruz ve daha sonra yüklemeler başlıyor. 

Bu sırada aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi çıkacaktır, bunada OK deyip indirme işlemini bekliyoruz.
Yükleme işlemi bitince “Restart Now” butonuna tıklıyoruz ve “Eclipse” yeniden başlıyor.

6) Daha sonra Window >> Preferences yolunu takip ediyoruz. Daha sonra sol menüden “Android”e tıklıyoruz.

Çıkan pencerede Browse diyerek Android SDK'yı kurduğunuz dizini gösteriyorsunuz ve OK diyorsunuz.
7) Daha sonra Window >> Android SDK and AVD Manager yolunu takip ediyoruz. Daha sonra sol menüden “Available packages”i açıyoruz. “Android Repository”yi yanındaki ok işaretini tıklayarak açıyoruz.
Burada çalışmayı yapacağınız Android versiyonunu seçin yükleyin.Dilerseniz bütün paketleri indirebilirsiniz. Ancak biraz uzun sürüyor bilginize :). Şimdilik çalışacağınız paketleri seçip daha sonra ihtiyaç duydukça aynı adımları izleyerek diğer paketleride indirebilirsiniz.

8) Daha sonra aynı pencereden “Virtual devices” sekmesine geçiyoruz. “New” butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede çalışmanızı deneybileceğiniz Android emülatör bilgilerini isteyen bir form açılıyor.Burada cihazınıza bir ad veriyorsunuz ve versiyonunu seçiyorsunuz.Sonra Create AVD diyoruz.

9) Daha sonra Android SDK and AVD Manager >> Virtual Devices sekmesinden yarattığımız AVDyi seçip “Start” daha sonra “Launch”a tıkladığımızda biraz bekledikten sonra Virtual Device’ın açıldığını görebilirsiniz.

Android programlama için Windows çalışma ortamlarını kurduk Artık uygulamalrımızı geliştirmeye başlayabiliriz. Sonraki Android Uygulama Geliştirme yazımda görüşmek üzere.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder