28 Haziran 2013 Cuma

Android İlk Uygulama Oluşturmak

Merhabalar,

Daha önceki yazımda Windows için Android geliştirme ortam kurulumunu anlatmıştım. Ortam kurulumu olmayanlar yazıma buradan ulaşabilirler.
Bu yazımda Android ilk proje oluşturma ve android geliştirim ortamını tanımaya giriş yapacağım.

Yeni Proje Oluşturmak


  1. File -> New -> Project seçimini yapıyoruz.
  2. Android klasörü altında Android Project seçeneğini işaretleyip Next’e tıklıyoruz.
  3. Karşımıza gelen ekrandan proje detaylarımızı giriyoruz.




  • Project name proje adımız
  • Package name kullandığımız java paketimiz.
  • Application name ise uygulamamıza isim vermemizi sağlar.

Burada dikkat etmeniz gereken husus; paket ismini verirken standart com.deneme... ya da com.example... gibi paket isimleri vermeniz durumunda uygulamanızı android markete yükleyemiyorsunuz, bilginize.

SDK seçiminde de dikkat etmeniz gereken En yeni sdk android’in sahip olduğu tüm fonksiyonları kullanmaya olanak sağlar. Fakat uygulamamızı indirecek kullanıcıların kullandığımız sdk sürümüne veya daha üstüne sahip olmalıdır. Bu nedenle ne kadar düşük sdk kullanımı o kadar fazla kullanıcı demektir. Tabi bu durum projenin gelişimini etkilemeyecek düzeyde ve stratejik olarak alınacak bir karardır.

Proje ismi ve SDK seçiminden sonra devam ettiğimizde uygulama icon'u nu seçiyoruz ve devam ediyoruz.


  • Create Activity ise ilk çalışacak sınıfı oluşturur.
Blank Activity seçip devam ediyoruz.








Bu ekranda uygulamamız açıldığında çalışacak Activity class'ı ismini ve uygulama açıldığında kullanılacak ekran görüntüsü(layout) ismini giriyoruz ve Finish diyoruz.Eğer Create Activity’yi seçtiyseniz ADT eklentimiz Activity’yi genişleten bir class’ı  içeren bir proje yaratacaktır. Proje Hello World uygulmasını otomatik olarak içerir.

Projemizi oluşturduk. Şimdi bir dizin yapısına göz atalım.

  • src/ :
Activity (işlem) dosyalarımız ve kaynak dosyalarımız (.java dosyaları) bu dizinde tutulur.
  • gen/ :
ADT tarafından oluşturulan java dosyaları (R.java) bu dizinde tutulur.
  • assets/ :
Bu klasör boştur. Dosyalarınızı, verilerinizi bu dizinde tutabilir ve daha sonra “AssetManager” ile okuyabilirsiniz
  • bin/ :
Çıktı dizinidir. “.apk” dosyamız bu dizinde oluşturulmaktadır.
  • res/ :
Görüntü dosyalarını (ikon,logo vs.), kullanıcı arayüzünü, string değerlerini, tanımlamaları, menüleri, animasyon dosyalarını vs. tutar.
  • AndroidManifest.xml :
Bu dosya uygulamamız hakkındaki bilgileri (izinler, yayıncı, sürüm vs.) ve bileşenleri içerir.

Başlangıç Yapılandırması

Başlangıç yapılandırmalarını kullanarak Çalıştırılıcak proje ve aktivite , kullanılacak sanal makine ve emülatör, Girdi / Çıktı ayarlarını belirleyebiliriz. Uygulamamızı test etmek amacıyla farklı başlangıç yapılandırmaları tanımlayabiliriz. 
1) Run menüsünden Run Configurations’ı seçin.
2) Project Type List’ten Android Application'a sağ tıklayıp new'i seçin.

3) Yapılandırma ayarlarımız için bir isim girelim.
4) Evet ilk resimde göründüğü gibi Android sekmemizdeki ayarları yaptık. Burada uygulamamızın ilk açıldığında çalışacak aktivitemizin seçimini görebiliriz. Default şuan için.
5)Target sekmesine geçiyoruz ve önceden oluşturduğumuz bir sanal makine’yi seçiyoruz.

Android SDK kendinden bir sanal makine içermez. Emülatörü kullanarak uygulamamızı çalıştırmak için bir sanal makine yaratmalıyız. Eğer resimdeki gibi listede sanal makineniz yok ise yeni sanal makine yaratmak için Manage’ e tıklayın. Ve yeni sanal makine oluşturun.

Daha sonra Commen sekmemizden isteğe bağlı özellikleri ayarlıyoruz. Son olarak apply’ a tıklayalım ve yapılandırmamızı kaydedelim.






Evet proje başlatmayı tamamladık. Şu an çalıştırdığınızda Emülator başlatılır ve main.xml layout'u içeriğini uygulamnızda görürsünüz.Kod içeriğini önümüzdeki yazılarda inceliyor olacağız.Sonraki yazılarda görüşmek üzere.

27 Haziran 2013 Perşembe

Maven Nedir ve Maven Kurulumu

Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda yeni öğrendiğim ve yazılım geliştirme adımlarının o standart adımlarını(jar yönetimi, jarlar arası bağımlılık, proje dizin yönetimi vs.) bir hamlede geçmeyi ve sizi bir adım daha ileri taşıyan bir teknoloji olan Maven dan bahsedeceğim.

Maven Nedir?

Maven, geliştirilen java projelerinin geliştirme süreçlerini basitleştirmek, standartlaştırmak, dökümantasyon hazırlamak, kütüphane bağımlılıklarını kullanıcı zahmetinden kurtarmak  için kullanılan bir araçtır.Maven ile hemen hemen bütün java projelerinin iskeleti oluşturulabilir. Bu iskelet standartlaştığı için, siz oluşturduğunuz projeyi geliştirme ortamınızdan bağımsız olarak geliştirirsiniz. Proje iskeleti standart olduğu için java projenizi ister eclipse ile ister netbeans ile isterseniz başka ide lerle geliştirebilirsiniz. Bu sayede geliştirme süreçlerini basite indirgersiniz.

Bir java projesi oluşturuyorsunuz ve bazı jar kütüphanelerine ihtiyacınız var maven bu kütüphaneleri kendi repository sinden indirerek projeye dahil ediyor. Eğer bu kütüphanelerin bağlı olduğu başka kütüphanelerde var ise onları da bulup getiriyor. 
İşte böyle güzel yanları var maven teknolojisinin.

Maven Kurulumu?

Maven kurulumu yapmadan önce makinanızda java jdk'sının kurulu olduğundan emin olun.Bunun için komut satırında "java -version" çalıştırmanız yeterli. Kurulu java jdk'sını yazacaktır eğer varsa. Birde Ortam Değişkenlerinde JAVA_HOME değişkeninin tanımlanmış olduğundan emin olun.(JAVA_HOME > C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_33\jre).

1) Öncelikle buradan son sürümünü indirin.Daha sonra indirdiğiniz sıkıştırılmış klasörü belirlediğiniz bir dizine açın.Ben C:\maven-3.1.0 olarak bir klasör oluşturup bu dizinin altına çıkarıyorum.
2) Şimdi bazı ortam değişkenleri ekleyeceğiz. (Win 7 için) Başlat > Kontrol Paneli >Sistem> Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş > Ortam değişkenleri > Sistem Değişkenleri bölümüne Yeni butonuna tıklıyoruz.


Değişken adı: M2_HOME ve Değeri olarak  sistem değişkenine dosyaları koyduğumuz dizini veriyoruz. (C:\maven-3.1.0.





 İkinci ekleyeceğimiz ise yine sistem değişkenlerinden path i buluyoruz. ve Düzenle diyoruz. Değeri bölümünün sonuna gidip noktalı virgül koyuyoruz ve dosyaları attığımız dizinin içinde bulunan bin klasörünü gösteriyoruz. (C:\maven-3.0.4\bin veya %M2_HOME%\bin).

3) Şimdi konsolu açıyoruz (başlat > cmd) "mvn –version" yazıyoruz eğer aşağıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşırsak kurulum tamam demektir.

Bir sonraki yazımda maven eclipse entegrasyonu ve proje oluşturmayı anlatıyor olacağım. Bir sonraki yazım da görüşmek üzere.

24 Haziran 2013 Pazartesi

Android SDK Kurulumu

Merhabalar,


Bu yazımda Android programlamaya yeni giriş yapan arkadaşlar için Eclipse geliştirim ortamı ve Android SDK kurulumu anlatımı adına olacaktır.İlerleyen yazılarım da daha detaylı örneklerle devam ediyor olacağım anlatımlarıma.


1)Eclipse Kurulumu
Bilgisayarında Eclipse olmayan arkadaşlar bağlantıyı kullanarak Eclipse'nin son sürümünü indirebilirler.
 İndirme işlemi sonrası sıkıştırılmış dosya içerisinden dosyaları herhangi bir diskinizde Eclipse klasörü oluşturun ve altına taşıyın.Eclipse kurulum istemeyecektir. eclipse.exe uygulama dosyasını çalıştırmanız yetecektir. Tabi Eclipse ile çalışmak için Java jdk'ları bilgisayarınız da kurulu olmalıdır. Bu jdk'lar bilgisayarında olmayan arkadaşlar buradan Java Platform (JDK)'yı indirebilirler. Öncelikle JDK'yı kurmanızı öneririm eğer daha önce kurmamışsanız.
JDK kurulumundan sonra Eclipse'i de indirip eclipse.exe'i çalıştıralım. Eclipse ilk açılışta çalışmalarınızı nereye kaydetmek istediğinizi sorar. Çalışmaları kaydedeceğiniz dizini seçin.

2) Android SDK Kurulumu

Şimdi sıra Android SDK'sını indirmede. Linki tıklayarak android geliştirim ortamını indirelim.

  
İndirdikten sonra Eclipse'i kurduğunuz aynı dizine bir de android_sdk klasörü oluşturun ve altına indirdiğiniz sıkıştırılmış arşiv içerisindeki dosyaları çıkartın.




Ortamları kurma işlemlerinden sonra sırasıyla aşağıdaki adımları yapacağız.

1) Şimdi Eclipse'i açtıktan sonra, Help > Install New Software yolunu takip ediyoruz.

2) Daha sonra çıkan pencerede “Add” butonuna tıklıyoruz.
3) Yukarıdaki resimdeki gibi Name için “ADT Plugin” yazıyoruz. Location’a ise “https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/” yazıyoruz ve “OK” butonuna basıyoruz.

4) “Work with” kısmını kontrol ediyoruz ve ayrıca “Developer Tools” kutucuğunu seçiyoruz. Daha sonra “Next” butonuna tıklıyoruz.

5) İndirilen dosyaları gösteren yukarıdaki pencere çıkıyor. Bir kere daha “Next” butonuna tıklıyoruz. Daha sonra lisans anlaşmasını onaylayıp “Finish” butonuna tıklıyoruz ve daha sonra yüklemeler başlıyor. 

Bu sırada aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi çıkacaktır, bunada OK deyip indirme işlemini bekliyoruz.
Yükleme işlemi bitince “Restart Now” butonuna tıklıyoruz ve “Eclipse” yeniden başlıyor.

6) Daha sonra Window >> Preferences yolunu takip ediyoruz. Daha sonra sol menüden “Android”e tıklıyoruz.

Çıkan pencerede Browse diyerek Android SDK'yı kurduğunuz dizini gösteriyorsunuz ve OK diyorsunuz.
7) Daha sonra Window >> Android SDK and AVD Manager yolunu takip ediyoruz. Daha sonra sol menüden “Available packages”i açıyoruz. “Android Repository”yi yanındaki ok işaretini tıklayarak açıyoruz.
Burada çalışmayı yapacağınız Android versiyonunu seçin yükleyin.Dilerseniz bütün paketleri indirebilirsiniz. Ancak biraz uzun sürüyor bilginize :). Şimdilik çalışacağınız paketleri seçip daha sonra ihtiyaç duydukça aynı adımları izleyerek diğer paketleride indirebilirsiniz.

8) Daha sonra aynı pencereden “Virtual devices” sekmesine geçiyoruz. “New” butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede çalışmanızı deneybileceğiniz Android emülatör bilgilerini isteyen bir form açılıyor.Burada cihazınıza bir ad veriyorsunuz ve versiyonunu seçiyorsunuz.Sonra Create AVD diyoruz.

9) Daha sonra Android SDK and AVD Manager >> Virtual Devices sekmesinden yarattığımız AVDyi seçip “Start” daha sonra “Launch”a tıkladığımızda biraz bekledikten sonra Virtual Device’ın açıldığını görebilirsiniz.

Android programlama için Windows çalışma ortamlarını kurduk Artık uygulamalrımızı geliştirmeye başlayabiliriz. Sonraki Android Uygulama Geliştirme yazımda görüşmek üzere.